14.12.2023 67

Okulumuzun adı, Halil Rıfat Paşa İlkokulu’dur. Bu ad önceleri “Halil Rıfat Paşa İlkokulu” iken sekiz yıllık kesintisiz öğretime geçmesinden sonra “Halil Rıfat Paşa İlköğretim Okulu” daha sonra 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte tekrar “Halil Rıfat Paşa İlkokulu” olarak değiştirilmiştir.

Okulun adı 1827-1901 yılları arasında yaşamış olan, 1882-1885 tarihleri arasında Sivas’ta valilik yapan, ’’Gidemediğin Yer Senin Değildir’’ sözü ile ünlenmiş olan, eski sadrazamlardan Halil Rıfat Paşa‘nın anısına verilmiştir. Okulun yapımına 1955 yılında başlanmıştır. 1958 yılında devletimiz tarafından yaptırılan okulun inşaatı tamamlanmış, okul aynı yıl eğitim öğretime başlamıştır. 1985–1986 yıllarından itibaren de anasınıfı faaliyete geçirilmiştir. 2014-2015 yılında mevcut binanın eğitim-öğretime yetersiz gelmesinden ve depreme dayanıklılık testinde olumsuz sonuçların ortaya çıkmasından dolayı 17 Şubat 2014 tarihinde eğitim-öğretime ara verildi. Bu tarihten itibaren Halil Rıfat Paşa İlkokulunda eğitim gören öğrenciler, Vali M. Lütfullah Bilgin İlkokulu binasında eğitim öğretime devam edildi. Böylece Halil Rıfat Paşa İlkokulu ile Vali M. Lütfullah Bilgin İlkokulu öğrencileri 2014 yılından itibaren 2 yıl süreyle aynı binayı dönüşümlü olarak yani ikili eğitim sistemiyle kullandı. 8 Mayıs 2015 tarihinde temeli atılan ve 18 Eylül 2016 tarihinde açılışı yapılan okulumuz bodrum kat dâhil 4 katlı olup 1660 m². Bunun 1235 m² bina, 425 m² de açık alandır. Mimarisiyle göz kamaştırmayan okulumuz, çevre düzenlemesi, bahçe aydınlatma direkleri, engelli öğrenci, öğretmen, memur ve veliler için yapılmış rampalar gibi her şeyin düşünülmüş olması dikkatleri üzerine çekmektedir. 1970–1971 ‘den bu güne kadar okulumuzda yaklaşık olarak 43000 öğrenci eğitim öğretim görmüşlerdir. Okulumuzun bulunduğu semt, Sivas’ın en eski yerleşim birimlerinde biridir. Son yıllarda Ticaret Lisesi, Dört Eylül Ortaokulu, Vali Lütfullah İlkokulu ve yakınımızda bulunan Danişment İlkokulu/Ortaokulu ile birlikte neredeyse bir eğitim öğretim kompleksi halini almıştır. Ayrıca okulumuzun yakınlarında Meteoroloji istasyonu ve PTT şubesi yer almaktadır.